Yapay Zekanın Yasamımızdaki Yeri

Prof. Dr. Cem SAY

Cem Say, TED Ankara Koleji ve Boğaziçi Üniversitesi mezunudur. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi olan Prof. Dr. Cem Say'ın araştırma konuları yapay zekânın nitel uslamlama ve doğal dil anlama alanları ile kuramsal bilgisayar biliminin kuantum hesaplama, olasılıksal bilgi işlem ve hesaplama karmaşıklığı kuramı dallarıdır. Boğaziçi Üniversitesi Bilişsel Bilim Lisansüstü Programı'nın kurucularından olan Say, bir dönem ülkeyi meşgul eden davalardaki dijital delilleri inceleyip sahteliklerini ortaya çıkaran bilgisayar uzmanları arasında yer aldı. Oksijen gazetesinde yazılar ve halka açık konuşmalarla bilimsel bilginin yaygınlaşmasına çalışmaktadır. "50 Soruda Yapay Zekâ" (2018), "Yeni Dünya, Yeni Ağ" (2020), "En Hakiki Mürşit" (2021) ve "Yapay Zekâya Giriş" (2023) kitaplarının yazarı olan Cem Say, Atatürk'ün "Geometri" kitabının 2023 basımını da yayına hazırlamıştır.

Kemik Yetersizliklerinde Kisiye Özel Dijital Çözümler

Dr. Ögr. Üyesi Duygu KILIÇ

Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 2003 yılında mezun olan Duygu Kılıç, doktorasını ve diş hekimliğinde uzmanlık eğitimini 2011 yılında ‘Üç Farklı Dolgu Materyalinin Fibroblast Ataşmanına Etkisinin İn Vitro Olarak Değerlendirilmesi’ konulu tezini sunarak, Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontolji Anabilim Dalı’nda tamamlamıştır. 2011-2017 tarihleri arasında kendi kliniğinde periodontolog olarak çalışmıştır. 2017 yılından günümüze Erciyes Üniversitesi Periodontoloji Anabilim Dalı’nda doktor öğretim üyesi olarak akademik kariyerine devam etmekte olan Duygu Kılıç, 2020 yılında Erciyes Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesinde Custimesh’i kurmuştur. Dental ve subperiosteal implant cerrahisi, dijital diş hekimliği, 3 boyutlu planlama, periodontal plastik cerrahi işlemler, periodontal cerrahi tedaviler ve kemik artırımı işlemleri ilgi alanları arasındadır.

Dis Hekimligi Egitiminde Yapay Zeka

Uz. Dr. FAZIL SERDAR GÜREL

Fazıl Serdar Gürel, 1986yılında İzmir Bornova Anadolu Lisesi'nden, ardından 1994 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. 1998 yılında Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Aile Hekimliği uzmanlığını aldı. Ayrıca Anadolu Üniversitesi, İşletme Bölümü Lisans programından mezun oldu. 2000-2005 yılları arasında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Aile Hekimliği AD’da Yardımcı Doçent pozisyonunda görev yaptı. 2005-2010 yılları arasında Dünya Bankası projesi kapsamında gerçekleştirilen “T.C. Sağlık Bakanlığı Aile Hekimliğine Geçiş Dönemi” projesinde ikinci aşama eğitimleri Koordinatörü olarak görev yaptı. 2009-2014 yılları arasında Tıpta Uzmanlık Kurulu TUKMOS komisyonları eğitim danışmanlığı yapmış ve TUKMOS müfredatlarının hazırlanması sürecinde görev almıştır. 2011 yılında Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Tıp Eğitimi AD’da öğretim görevlisi olarak göreve başladı ve halen bu görevi sürdürmektedir. 2019-2020 yılları arasında Başkent Üniversitesi tarafından yürütülen bir Dünya Bankası Projesinde Kazakistan Semey Tıp Üniversitesi'nde 1 yıl Rektör yardımcısı (Provost) olarak çalıştı. Akademik görevlerinin yanı sıra Ankara Hacettepe Üniversitesi Teknokent Merkezi'nde bir yazılım geliştirme şirketinin ve bir teknoloji şirketinin kurucusudur.Toplam 4 patent başvurusu bulunmaktadır. Bu başvuruların biri kapsamında Türk Patent ve Marka Kurumu Tarafından aday gösterilerekNürnberg’te düzenlenen bir etkinlikte patent ürünü ile Bronz Madalya kazanmıştır. Patent başvurularından birisi henüz sürmektedir. Ayrıca, Türk Diş Hekimliği Dekanları Konseyi'nin resmi danışmanıdır. Türk Eczacılık Dekanları Konseyi'nin danışmanlığını ve Lokman Hekim Üniversitesi'nde rektör danışmanlığı yapmıştır.Halen eğitimle ilgili birçok dernek, üniversite ve kurumun danışmanlığını yapmaktadır. Çok sayıda yayını bulunmaktadır. 1967 Erzurum doğumlu olup evli ve 2 çocuk babasıdır.

Çene eklemindeki kliking sesinin kombine ortopedik ve ortodontik tedavi ile tedavisi

Dr. Daniele GRINI

Avrupa Üniversitesi'nden Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı ve İleri Ortodonti Yüksek Lisansı Dijital diş hekimliği uzmanı İspanyol Ortodonti Derneği ve İspanyol Pediatrik Diş Hekimliği Derneği Üyesi “Global Dinamik Ortodonti” için uluslararası referans Avrupa Üniversitesi'nden Profesör.

Implantolojide Protez Yönlendirmeli 3 Boyutlu Planlama Ve Cerrahi Rehber Üretimi

Dr.Ugur ERGİN

1992 Yılında İ.Ü. Dişhekimliği Fakültesi’nden mezun oldu. 1999 yılında Total Parsiyel Protezler Bilim Dalı’nda doktora eğitimini tamamladı. İ.Ü. Sağlık Hiz. MYO’lunda Diş Protez ve Ağız Diş Sağlığı Programları’nın öğretim üyesi kadrosunda yer aldı. PTC diş teknisyenliği teknik serisi kitaplarının Türkçe çeviri editörlüğünü yaptı . Fellow ve Registered Speaker olarak ITI üyesidir. ITI Türkiye Azerbaycan section yönetim kurulu üyeliğinde bulundu. İtalya, Università degli Studi Guglielmo Marconi Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak ders vermiştir. Türk Dişhekimleri Birliği 25. Uluslararası Kongresinin Genel Sekreterlik görevini yürütmüştür Türk Dişhekimleri Birliği Dış ilişkiler komisyonu üyesidir. Halen kendi muayenehanesinde implant üstü protezler ve dijital teknolojiler yoğunluklu çalışmaktadır.

MikroBT – Dijital Dis Hekimligi Için Bir Teknolojik Kaynak

Dr. Philip L. SALMON

Dr Phil Salmon şu anda Belçika'daki mikro BT üreticisi Bruker-microCT'de (eski adıyla SkyScan) Biyomedikal Uygulama Bilimcisi olarak çalışmaktadır ve mikro BT morfometrisi, dansitometri, model görselleştirmesi ve diğer biyomedikal uygulamalara yönelik sistem ve yazılımların geliştirilmesinden ve doğrulanmasından sorumludur. Lisans derecesini aldı. Birleşik Krallık'taki Southampton Üniversitesi'nde derece, iki M.Sc. Plymouth Polytechnic ve St Andrews Üniversitesi, İskoçya, Birleşik Krallık'tan dereceler aldı ve doktorasını tamamladı. İngiltere'deki Bristol Üniversitesi'nde. Araştırma kariyeri, radyasyon ölçüm metodolojisi de dahil olmak üzere kemiğin radyobiyolojisi ve dahili mikrodozimetrisi alanında başladı. Daha sonra odak noktası kemik biyolojisi ve kemik yeniden şekillenmesi ve mimarisi çalışmalarına yöneldi; Londra Kraliyet Veteriner Koleji'nde Prof. Lance Lanyon'un Kemik grubunda iki yıllık bir araştırma yapıldı. Daha sonra AEA Technology Preclinical Sciences, Harwell, Birleşik Krallık'taki görevinde kemik histomorfometrisi ve in vivo klinik öncesi çalışmalarda çalıştı ve klinik öncesi düzenleyici osteoporoz ilaç denemeleri ve kemik araştırma projelerinden sorumluydu. Yirmi yıldır Bruker-microCT'deki mevcut görevinde, kemik ve diş biyolojisinin yanı sıra diğer yaşam bilimleri ve genel araştırma alanlarında yeni mikroCT görüntüleme ve 3 boyutlu analiz teknolojisinin pratik uygulanmasında doğrudan yer almıştır. 3 boyutlu kantitatif morfometri ve mikrodansitometri için küresel bir standart olan “CT-Analyser” yazılımının geliştirilmesinde öncü rol oynamıştır. Dr. Salmon, Bruker-microCT'de biyomedikal uygulamalarda kullanıcı desteği ve eğitimin yanı sıra hem donanım hem de yazılım alanında araştırma ve ürün geliştirmeden sorumlu uygulama ekibinin bir üyesidir. Mikrotomografide hareket düzeltmesi için dünya çapında mikro tomografi ve senkrotron görüntülemede uygulanan "tarama sonrası" yöntemini icat etti. Kemik alanının dışında, kanser cerrahisi ve patolojisinde ameliyat sonrası mikroBT görüntülemeyi araştırmak için cerrahlar ve patologlarla işbirliği yaptı. Araştırmada aktif olmaya devam ediyor ve mikroCT dansitometrisinin ışın sertleşmesiyle ilişkili bağlam duyarlılığı hakkında kapsamlı bir çalışmanın yazarı olmasının yanı sıra, kemikte desen oluşumu üzerine "Frontiers in Endocrinology / Bone Research" dergisi için bir araştırma konusunun editörlüğünü yaptı. Uluslararası konferanslarda sık sık bilimsel sunumlar yapmakta ve çok sayıda hakemli bilimsel makale yayınlamıştır.